ראשי טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי

קשיים ומשברים הם חלק נלווה לחייו של כל אחד מאיתנו, בשלבים שונים של חיינו. פעמים רבות ניתן להתמודד עימם בכוחות עצמנו בעזרת הכוחות הפנימיים ותמיכת הסביבה הקרובה, אך ישנם מקרים בהם ניתן, ואף חשוב, להיעזר בתמיכה מקצועית. במכון משאבים נמצא צוות פסיכולוגים מיומן, מקצועי ובעל יכולת גבוהה לסייע לפונים המתמודדים עם סוגים שונים של קשיים רגשיים ומצוקות. הצוות של משאבים הוא רב גוני וכולל בתוכו פסיכולוגים מהתחום הקליני, השיקומי, הרפואי, החינוכי וההתפתחותי. כך אנו יכולים לתת מענה למגוון רחב מאד של פונים בכל טווח הגילאים, בשל מצוקות וקשיים נפשיים שמקורם במשברי חיים, מצבים רפואיים, הפרעות פסיכיאטריות, טראומות נפשיות ו/או גופניות.

קשיים ומשברים הם חלק נלווה לחייו של כל אחד מאיתנו, בשלבים שונים של חיינו. פעמים רבות ניתן להתמודד עימם בכוחות עצמנו בעזרת הכוחות הפנימיים ותמיכת הסביבה הקרובה, אך ישנם מקרים בהם ניתן, ואף חשוב, להיעזר בתמיכה מקצועית. במכון משאבים נמצא צוות פסיכולוגים מיומן, מקצועי ובעל יכולת גבוהה לסייע לפונים המתמודדים עם סוגים שונים של קשיים רגשיים ומצוקות. הצוות של משאבים הוא רב גוני וכולל בתוכו פסיכולוגים מהתחום הקליני, השיקומי, הרפואי, החינוכי וההתפתחותי. כך אנו יכולים לתת מענה למגוון רחב מאד של פונים בכל טווח הגילאים, בשל מצוקות וקשיים נפשיים שמקורם במשברי חיים, מצבים רפואיים, הפרעות פסיכיאטריות, טראומות נפשיות ו/או גופניות.

טיפול פסיכולוגי

יותר ויותר אנשים נחשפים כיום לטיפול פסיכולוגי – אם באופן ישיר (חוויה אישית) ואם באמצעות חברים, סרטים, ספרים ואפילו סדרות בטלוויזיה. בכל זאת, נדמה שלא תמיד ברור לגמרי מה זה בדיוק "טיפול פסיכולוגי" או "פסיכותרפיה". כדי להבין טוב יותר את הגישה שלנו לטיפול פסיכולוגי במכון משאבים ננסה להשיב לשאלה זו בקצרה.

מהו טיפול פסיכולוגי?

טיפול פסיכולוגי – פסיכותרפיה (בלעז), הינו טיפול באמצעות שיחה ודיאלוג בין המטפל – איש המקצוע, לבין המטופל. הקשר הטיפולי שנוצר, מאפשר התבוננות והבנה רחבה ומעמיקה, הן פנימה אל תוך הנפש, והן כלפי חוץ, לעבר הקשרים החברתיים של האדם, וכן קבלת כלים מתאימים המאפשרים לחולל שינוי.

באופן כללי מאוד, ניתן לומר שטיפול פסיכולוגי הוא סידרה של מפגשים בין פסיכולוג למטופל, אליהן מגיע המטופל משום שמטרידה אותו בעיה רגשית, קוגניטיבית או התנהגותית, והוא רוצה להבין אותה ולהתגבר עליה. הפסיכולוג, באמצעות הידע המקצועי והניסיון שצבר, מנסה לעזור למטופל להגשים מטרה זו. אנשים מגיעים לטיפול פסיכולוגי כדי לברר לעומק שאלות במישור האישי והבין-אישי בתחומי החיים השונים (עבודה, זוגיות, קשרים חברתיים וכד'), כדי להתמודד עם מצבי מצוקה (דיכאון התקפי חרדה, טראומה, שחיקה בעבודה וכד'), כדי להתגבר על דפוסי התנהגות הפוגמים באיכות הקשרים הבינאישיים או בתפקוד היום-יומי או כדי לממש את הפוטנציאל האישי.

למי מיועד הטיפול הפסיכולוגי

לכל אחד ואחד מאיתנו ובכל שלב בו אנו מבקשים לשפר את יכולת ההתמודדות עם מצבים של אי נוחות, תקיעות ומצוקה הפוגעים באיכות חיינו, ובמיוחד בצמתים מרכזיים בהם אנו ניצבים, ונדרשים לקבל החלטות ולפעול. במצבים אלה, אנחנו רוצים להרחיב את אפשרויות הבחירה הפתוחות בפנינו, כלומר, להגדיל את "דרגות החופש" מהן אנו יכולים לבחור את דרכינו. הפייה לעזרה מקצועית שכיחה בעת תהליכי מעבר ושינוי, כאשר אנו חשים צורך בתמיכה ובחיזוק הכוחות הנחוצים לנו בהתמודדות עם מצבים של חוסר וודאות ומצוקה.

משמעות הפנייה לטיפול פסיכולוגי

עד לפני שנים לא רבות, פנייה לטיפול הייתה כרוכה בסטיגמות סביב חולי נפשי, חולשה, חוסר אונים ואף הודאה בכישלון. כיום, המודעות הגבוהה וההבנה שטיפול פסיכולוגי מקצועי יכול לשרת כל אחד, מביאה רבים לפנות ולהיעזר בטיפול, ולרכוש באמצעותו כלים רגשיים, חשיבתיים והתנהגותיים לשיפור באיכות החיים. זו הסיבה שמספר הפונים לטיפול נמצא בעלייה מתמדת, ובהם אנשים מכל שכבות הציבור.

מופנים לטיפול פסיכולוגי ילדים בגיל צעיר המתמודדים עם קשיים רגשיים וחברתיים, מתבגרים בשלבי המעבר מילדות להתבגרות, צעירים המתלבטים בצמתים מרכזיים של בניית זוגיות ומשפחה, קריירה, פנאי, ואף מבוגרים בגילאי הביניים ובגיל הזהב, שמבקשים לבחון שאלות ומצוקות שנדחקו עם השנים, ולפתוח אפשרויות חדשות. ההבנה כי הטיפול יכול לשמש כלי מרכזי בעל השפעה חיובית על הנפש וגם על הגוף, תופסת אחיזה רחבה, ופותחת בפני אוכלוסייה גדלה והולכת הזדמנות לצמיחה, התפתחות אישית ושיפור באיכות החיים.

מטרות הטיפול הפסיכולוגי

  • טיפול פסיכולוגי עוזר לשפר ולחזק דימוי עצמי וביטחון ביכולות האישיות. לאפשר לפרוץ מבעד לקיבעונות ולמקומות שבהם קיימת הרגשה של תקיעות.
  • טיפול פסיכולוגי עוזר להתמודד באופן מוצלח ויעיל עם מצוקות חיים, מתחים, רגשות שליליים וקשיים נוספים. בין השאר באמצעות בחינה והערכה של תפיסותיו כלפי עצמו וכלפי הסובבים אותו.
  • הטיפול הפסיכולוגי מאפשר לכוחות הטמונים לצאת מהכוח אל הפועל, ולגלות איכויות וכישורים שלא היו מוכרים למטופל קודם לכן.
  • הטיפול הפסיכולוגי המקצועי מסייע למטופל להגביר את מודעותו וללמוד לקבל ולחיות בשלום עם צדדים חיוביים, כמו גם עם נקודות תורפה ומגבלות הקיימים אצל כל אחד מאיתנו.

תפקיד הפסיכולוג

הפסיכולוג (מטפל) הינו איש מקצוע, שבנוסף ללימודים האקדמאיים התיאורטיים (פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, פסיכיאטריה), סיים הכשרה ממושכת של לימודים והתמחות ספציפית במקצועות הטיפול הנפשי.

במכון משאבים אנו תופסים את הפסיכולוג כמי שמספק תמיכה, ייעוץ וליווי לאורך המסע הטיפולי. הוא שותף לו ונוטל חלק פעיל בתהליכים שהמטופל עובר. אנו מאמינים כי המטפל בטיפול אקטיבי, מעורר שאלות, מתעמת עם סוגיות לא פתורות ולפעמים גם לא תמיד ברורות, מציע דרכים שונות להתבוננות ולהתמודדות עם קשיים. הוא רואה את המטופל בגובה העיניים, נמצא שם עבורו, ובוודאי שאינו נותר פאסיבי מרוחק, ואינו מסתפק בהנהון בראשו.

מחקרים רבים מצאו כי הצלחת הטיפול תלויה ביכולת של המטפל לקבל את המטופל, את בחירותיו, להיות אמפתי (כלומר, להבין את עולמו הרגשי של המטופל ולהכיל אותו). עוד תלויה הצלחת הטיפול במידת האמון והנאמנות בין המטפל והמטופל, ולביטחון של המטופל כי הוא משמעותי עבור המטפל וכי מקומו בטיפול אינו מוטל בספק.

כיצד מתנהל הטיפול הפסיכולוגי

השלב הראשון של הטיפול הפסיכולוגי מוקדש באופן מובן להיכרות. המטופל יציג עצמו, ואת הסיבות בעטיין פנה לטיפול. ייבחנו מטרות התהליך, בין היתר יבורר אילו שינויים מבקש המטופל לעצמו, ומה יגרום לו להרגיש כי המאמץ שהשקיע נשא פירות. בנוסף, תועלנה ציפיות המטופל מהמטפל והקשר ביניהם. עוד יידון "חוזה הטיפול" – הכללים והמסגרת בהם הוא מתבצע. בין היתר תודגש החשיבות של גורם הזמן, המחויבות ההדדית לקשר, הצרכים והרצונות של המטופל וגם מגבלות הטיפול.

טיפול במתבגרים

טיפול זה מתייחס לקשיים המיוחדים לגיל זה. גיל ההתבגרות מציב בפני המתבגר, לעתים קרובות, דילמות ייחודיות וקשיי התמודדות לא פשוטים הקשורים הן ליחסו בינו לעצמו והן בינו לבין הוריו וסביבתו המיידית (חברים, מורים וכד'). הטיפול מתבסס על יצירת יחסי אמון וקרבה בין המטפל למטופל. קשר זה מאפשר למתבגר לבדוק את הקשיים עימם הוא מתמודד, ולחפש יחד עם המטפל דרכי התמודדות יעילות מחזקות ומעצבות. הטיפול הזה משלב בדרך כלל, את ההורים על מנת לחזק את הבנתם את המתבגר, ואת הבנתו אותם.

טיפול בילדים

טיפול בילדים מתייחס למצוקות הרגשיות של ילדים בגילאים שונים וליחסים בינם לבין סביבתם – בני משפחה, חברים, בית ספר וכד'. בדומה לכל טיפול פסיכולוגי חשוב שייווצרו יחסי אמון וקרבה בין המטפל והמטופל. קשר זה יאפשר למטפל לזהות ולאתר את הקשיים עמם הילד מתמודד בחיי היום-יום ולחפש איתו יחד בתהליך של שיתוף ואימון, דרכי התמודדות רחבות יותר. לרוב הגישה בטיפול בילדים אינה מבוססת על שיחות בלבד, אלא גם טכניקות בלתי מילוליות אשר מאפשרות לתקשר עימם בשפה המתאימה יותר לילדים – למשל, באמצעות משחק, אומנות (ציור, עיבוד בחמר, פלסטלינה וכד'), תנועה, מוזיקה, דרמה וכו'.

מהו משך הטיפול

משך הליך הטיפול תלוי כמובן בכל אחד ואחד, ביעדים שיציב לעצמו, בקשיים בהם נתקל, ביכולות לגייס כוחות, ובמרכיבים רבים נוספים. ניתן לעבור תהליכים ממוקדים וקצרי מועד (שיימשכו לרוב כ- 10 – 20 מפגשים) ותהליכים ארוכי טווח שיכולים להתמשך על פני תקופה ארוכה יותר. בכל מקרה ובכל שלב, הבחירה על סיום התהליך נתונה תמיד בידי המטופל

מעוניינים לשמוע עוד פרטים? מלאו את הטופס וניצור עמכם קשר בהקדם האפשרי

ליצירת קשר לחצו